Direct contact? Bel: 06 - 835 33 906

Home > Blog > Oefening baart kunst!

Oefening baart kunst!

Oefening baart kunst!

Leren door te doen

Ga je bij een tandarts in de stoel liggen die alleen de e-learning heeft gedaan? Stap je in bij een piloot met 0 vlieguren?
Waarom laten we dan wel mensen een organisatie vertegenwoordigen zonder dat zij zich oefenen in het voeren van lastige gesprekken?
Ik verzorgde onlangs een reeks arbo-verplichte agressietrainingen waar vooraf de nodige weerstand was tegen het oefenen met de acteur.
Éen van de betrokken teamleiders reageerde daarop door een mail rond te sturen waarin hij aangaf dat deelnemers zelf mochten kiezen of ze zouden oefenen of niet.
De betrokken leidinggevende had hiermee het rendement van de training op voorhand met 70% verlaagd.
‘Ik leer wel door te kijken’ is een sociaal wenselijke opmerking om aan te geven dat mensen niet uit hun comfort-zone willen. Want ja: oefenen haalt je uit je comfort-zone! Absoluut. Maar het is onmogelijk om je welke vaardigheid dan ook eigen te maken zonder oefening.
Toen ik 18 werd had ik heel wat chauffeurs geobserveerd en wist ik in theorie al helemaal hoe je een auto moest bedienen. De pedalen, het schakelen, het verkeer. Theoretisch had ik niets te leren. Ik had zelfs al een mening over wie een goede chauffeur was en wie minder.
Bij mijn eerste rijles zou ik de instructeur wel eens laten zien dat hij nauwelijks nodig was. Ongeduldig luisterde ik naar de uitleg en wachtte op het moment dat ik mocht starten en wegrijden.
Dat moment kwam. Ik startte, liet de koppeling opkomen en gaf gas…. En de auto sloeg af…..
Zo is het met gespreksvoering ook. Weten, inzicht is niet hetzelfde als kunnen toepassen. Ik wil dat fabeltje doorprikken. 
Ik ben maar eens begonnen met een goed gesprek met deze leidinggevende.
Of het gaat om een sport, een muziekinstrument, werken in Excel, fietsen of een professioneel gesprek voeren. Oefening baart kunst. En wij bij Resonant maken het nog leuk ook!