Direct contact? Bel: 06 - 835 33 906

Home > Methodes & modellen > Wat is Rollenspel?

Wat is rollenspel?

Oefenen met een trainingsacteur (m/v)

Wij van Resonant geloven in oefenen. Vaardigheden kan je je uitsluitend eigen maken door te oefenen. Wij bieden een veilige omgeving om dat te doen. Met opbouwende feedback en praktische tips. Onze acteurs sluiten goed aan bij de praktijkvoorbeelden van de deelnemers, bieden de juiste moeilijkheidsgraad aan en geven heldere en constructieve feedback.

Hoe gaat dat in zijn werk?

  1. Een deelnemer draagt een praktijkvoorbeeld aan.
  2. De acteur en trainer vragen samen door totdat er voldoende informatie is om de oefening te starten. Hierbij is informatie over het gedrag van de gesprekspartner essentieel.
  3. Het gesprek start.
  4. De deelnemer, de acteur of de trainer kunnen het gesprek stop zetten. Het verloop tot dan toe wordt geëvalueerd. De kijkers worden hier ook bij betrokken en er worden (indien nodig) tips geïnventariseerd.
  5. De deelnemer hervat de oefening met de tips.
  6. Het gesprek wordt weer beëindigd en geëvalueerd.
  7. De oefening wordt afgerond.

Uit de comfortzone

Vooraf is er vaak spanning rond het oefenen met een acteur. Mensen voelen zich bekeken en willen het graag goed doen in de ogen van de andere aanwezigen. Die spanning verdwijnt met de oefening. Mensen ervaren het als een realistisch gesprek maar met de vrijheid om ander gedrag uit te proberen.

Dat is nu net waar trainen om gaat. Uit de comfortzone stappen en nieuw gedrag uitproberen.