Direct contact? Bel: 06 - 835 33 906

Home > Methodes & modellen > Wat is de Regie-methode?

Wat is de Regie-methode?

Interactief theater op maat

De regiemethode is een leuke en laagdrempelige werkvorm om thema’s bespreekbaar te maken en bewustzijn te creëren in groepen van 8 tot 50 personen. De werkvorm wordt ook wel interactief theater genoemd. De methode is op veel momenten in te zetten en is met name geschikt voor:

  • de aftrap van een project of verandertraject
  • de start van een training of opleidingstraject
  • het creëren van draagvlak
  • het mobiliseren van kennis
  • het creëren van bewustzijn of het op gang brengen van communicatie en beweging

Hoe werkt het?

Acteurs spelen een voor de deelnemers herkenbare praktijksituatie. In de scène gaan een aantal zaken mis. Nadat de scène is afgelopen wordt deze met de deelnemers nabesproken. Vervolgens begint de interactie opnieuw en mag het publiek de acteur die de rol van de professional speelt regisseren. Ze roepen ‘stop’ als ze iets willen veranderen. De acteur in de rol van de professional voert de aanwijzingen uit en de andere acteur beweegt mee. Er wordt gezamenlijk gesleuteld totdat er een scène staat waarin iedereen zich kan vinden.
De trainer fungeert als gespreksleider, als intermediair tussen publiek en acteurs. De deelnemers bepalen het verloop van de scène. Na afloop vat de trainer de bevindingen samen en plaatst deze, waar nodig, in een (theoretisch) kader.