Direct contact? Bel: 06 - 835 33 906

Home > Methodes & modellen > Wat is Rapport maken?

Rapport maken

Rapport wordt wel eens omschreven als “de klik”. Met rapport krijgen we echt verbinding met de ander. Rapport is geen techniek of methode, het is een houding die wordt gekenmerkt door:

  1. Aandacht voor de ander zoals die ander is.
  2. Respect voor het model van de wereld van de ander.
  3. Afstemmen. Eerst volgen, dan leiden.

Als mensen geen rapport met elkaar kunnen maken is de communicatie weinig effectief. Als je goed wilt worden in het bereiken van je doelen, zorg dan dat je goed wordt in het maken van rapport. Mensen zijn bereid jou te volgen als jij bereid bent de ander te volgen. En mensen voelen zich snel op hun gemak bij mensen die zijn zoals ze zelf zijn. Rapport is een proces van ontvankelijk voor elkaar zijn. Het betekent niet dat men het eens hoeft te zijn met de mening en het gedrag van de ander.

Communicatie via drie kanalen

Onderzoek heeft uitgewezen dat onze communicatie uit drie elementen bestaat, namelijk:

  • Fysiologie 55%
  • Tonaliteit 38%
  • Woorden 7%

Van 93% van onze communicatie (fysiologie en toon) zijn we ons (vaak) niet bewust. Om effectief te communiceren moeten de drie elementen congruent met elkaar zijn.

Spiegelen

Wat is spiegelen?We brengen rapport tot stand door overeenkomst te creëren. In NLP wordt dit proces spiegelen genoemd. Je kunt non-verbale en verbale communicatie spiegelen. Met alléén woorden kan je niet voldoende rapport creëren. Woorden werken in op iemands bewustzijn, fysiologie op het onderbewustzijn. Voorbeelden van fysiologie en tonaliteit die je kunt spiegelen zijn: houding, gebaren, volume, spreektempo, energie, etc. Om iemand te kunnen spiegelen is het belangrijk dat je scherp kunt observeren en dat je beschikt over een grote persoonlijke flexibiliteit.

Bewijs van rapport

We weten we dat we rapport hebben met iemand als we meerdere van onderstaande zaken ervaren:

  • Een gevoel van binnen (warmte, rust, vertrouwen, zekerheid).
  • Een zekere flow.
  • Van volgen ga je naar leiden.